Malatya Kale ilçesi ne zaman ilçe oldu?
İlçe, 20 Mayıs 1990 tarihinde 3644 sayılı Kanunla kurulmuş olup eski adı halk arasında İzollu olarak bilinmektedir.
Kuluncak neyi meşhur?
İlçedeki tarihi yerler olarak; Mehmet Halife Türbesi, halk arasında “Kara Baba” olarak bilinen türbe, Çiritbelen ilçesinde Leylek denilen kaybolan tepedeki türbe ve ilçe merkezi Alvar ilçesi arasında romatizmal hastalıklara iyi geldiği düşünülen hamamı sıralayabiliriz.
Kuluncak’ın kaç köyü var?
İlçemizin köyleri: Alvar, Ağırselimli, Başören, Bicir, Bıyıkboğazı, Ciritbelen, Çayköy, Çörmü, Göğebakan, İlisuluk, Karıncalık, Karlık, Kaynarca, Karaçayır, Karabük, Kızılhisar, Kızılmağara, Konaktepe, Kömüklü, Sultanlı ve Temüklü olmak üzere 21 köy Var.
Kuluncak nüfusu ne kadar?
Kuluncak’ın 2023 yılı nüfusu 8.549’dur. Bu nüfusun 4.426’sı erkek ve 4.
Kale ilçesinin eski adı nedir?
İlçe 09.05.
Malatya önceden nerenin ilçesiydi?
1867’deki vilayet nizamnamesi ile Malatya liva olmaktan çıkarılıp şehre dönüştürülmüştür. Bu dönemde Malatya kazası, Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı Mamuret-ül Aziz Sancağı’nın bir kazasıydı. 1877 tarihli Devlet Yıllığı’nda Malatya’nın Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı bir sancak olduğu bildirilmektedir.
Kuluncak Alevi mi?
Ayrıca Kuluncak ilçesine bağlı Alvar, Bıcır ve Başören köylerinde bu aşirete mensup Aleviler bulunmaktadır. Ayrıca Arguvan ilçesine bağlı İsaköy’de ve Hekimhan ilçesine bağlı Kozdere köyünün bir kısmında Dede Garkın Dergâhı’na mensup Aleviler bulunmaktadır.
Kuluncak hangi ilçeden ayrıldı?
Kuluncak ilçesi daha önce Sivas iline bağlıydı. 1934 yılında Darende ilçesinin bir parçası olarak Malatya iline bağlanan ilçe, son olarak 9 Mayıs 1990 tarihli 3644 sayılı Kanunla ilçeye dönüştürüldü. Kuluncak ilçesi gelişmeye uygun ilçelerimizden biridir.
Kuluncak Kangal arası kaç km?
Hekimhan ilçesine 27 km., Darende ilçesine 47 km., Sivas’ın Kangal ilçesine 110 km., Gürün ilçesine ise 80 km. uzaklıkta yer almaktadır.
En büyük köyü neresi?
Türkiye’nin en kalabalık köyü “Bostanbükü” 79 ilçeyi geride bıraktı. Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı Bostanbükü köyü 6.000 64 kişilik kayıtlı nüfusuyla dikkat çekerken, en az nüfusa sahip 364 köy ve 79 ilçenin toplamından daha kalabalık.
Kürtünün kaç köyü var?
Kürtün ilçesine bağlı 34 köy ve 9 mahalle bulunmaktadır.
Hafikte kaç köy var?
İlçemiz Sivas’ın doğusunda, şehir merkezine 37 km uzaklıkta, 3005’i ilçe merkezinde, 6514’ü köyde olmak üzere toplam nüfusu 9519, 76 köyü ve 53 mezrası bulunan, çok eski bir tarihe, kültürel özelliklere, tarihi kaya evlere, özellikle göllere, ormanlara ve geniş tarım alanlarına sahip şirin bir yerdir. Birçok doğal zenginlik ve topraklara sahip şirin bir yerdir.
Darende nerenin ilçesidir?
Cumhuriyetin ilanından sonra 1934 yılında Malatya’nın ilçesi olmuştur. Coğrafi konumu: İlçenin alanı, güneydoğu Toros Dağları’nın kuzeye bakan sıradağları ve aralarındaki çöküntü alanı ile ikiye bölünmüştür. Bu alanın güneyinde Nurhak Dağları’nın etekleri yer almaktadır.
Şehrin nüfusu ne kadar?
Türkiye’de il ve ilçe merkezlerinde yaşayanların oranı 2021’de yüzde 93,2 iken, 2022’de yüzde 93,4’e yükseldi. Öte yandan şehir ve köylerde yaşayanların oranı yüzde 6,8’den yüzde 6,6’ya geriledi.
Göksunun nüfusu ne kadar?
Göksun, Kahramanmaraş şehir merkezine 76 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Toplam nüfusu 52’dir.
Malatya Kale hangi Türk boyundandır?
18. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda İskân Politikası adlı esere göre, 1760 yılında 1000 çadırı olan Malatya kazasına bağlı Çoban beldesinin halkı ikili bir yaşam tarzına sahipti: Erzurum’da geceliyor ve Diyarbakır’da kışlıyorlardı. 16. yüzyıla ait belgelere göre Türkmen grubuna mensuplar.
Malatya Kale hangi aşiret?
İlçe yerel olarak İzollu olarak bilinir. İzollu bölgesi başlangıçta Fırat Nehri ortasından geçtiği için (Karakaya Barajı) Elazığ ve Malatya olmak üzere iki parçaya bölünmüştür. Yerel halk kendilerini İzol aşireti olarak tanıtır.
Malatya Kale ilçesi Alevi mi?
Demografi. İlçe, bir Kürt Alevi köyü hariç tamamen Sünni Kürt’tür. İlçe, bir Kürt Alevi köyü hariç tamamen Sünni Kürt’tür.
Malatya’nın en büyük ilçesi neresidir?
İlçe coğrafi olarak dağlık ve engebeli bir yapıya sahip olup; 1794 km2’lik alanıyla Malatya ilinin en büyük ilçesidir. İlçe merkezi 1040 m. yükseklikte olup, diğer adalara göre düşük bir konumda yer almaktadır.