E-Arşiv Fatura ile e-Fatura arasında ne fark var?
e-Fatura’da oluşturulan fatura; Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) platformları üzerinden alıcıya iletilirken, e-Arşiv faturası Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) üzerinden iletilmez. Gün sonunda sadece e-Arşiv faturalarının başlık bilgilerini içeren e-Arşiv raporları Mali İdare’ye iletilir.
Bir firmanın e-Fatura olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Bu durumda yapmanız gereken e-fatura vergi sorgulama işlemi oldukça basit ve hızlıdır. E-fatura size ulaştığında .tr adresine giriş yaparak birkaç dakika içerisinde faturayı gönderen mükellefin kayıtlı e-fatura mükellefleri arasında olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.
E-faturanın doğruluğunu nasıl anlarız?
Mükellefler e-fatura portalına giriş yaptıktan sonra “Talep” bölümünden e-fatura talebinde bulunabilirler. Sorgu, faturanın vergi makamları tarafından onaylanıp onaylanmadığını veya alıcıya ulaşıp ulaşmadığını size bildirir.
Kimler e-Fatura, kimler e-Arşiv?
Çevrimiçi satış yapan ve brüt satış geliri vergi idaresi tarafından şu anda yayınlanan limitleri aşan mükellefler e-arşiv’e geçmek zorundadır. Mükelleflere ve e-fatura ödeyen olmayan gerçek kişilere kesilen tüm faturalar e-arşiv faturası olarak düzenlenecektir.
E-fatura mı e-arşiv mi nasıl anlaşılır?
E-arşivde belgeler mali mühür ve zaman damgasıyla onaylanıp saklanırken, e-faturada zaman damgası yoktur. E-Fatura ile gönderilen her fatura önce GİB’e iletilir; e-Arşiv ile GİB sadece ay sonunda bir raporla bilgilendirilir. E-faturada GİB Portal, Entegrasyon ve Özel Entegratör yöntemlerinden biri kullanılır.
E-fatura yerine e-arşiv kesilirse ne olur?
E-fatura mükellefine e-arşiv düzenlenmesi nedeniyle bu e-arşiv faturası geçerli sayılmayacaktır. Bu durumda faturayı düzenleyen kişi e-arşiv faturasını iptal edip e-fatura düzenlemelidir. Bu e-faturanın düzenlenmesi için mal veya hizmetin tesliminden itibaren 7 günlük süre tanınır.
E-faturadan e-arşive geçebilir mi?
Evet. Gelir İdaresi Başkanlığı genelgesine göre, E-Arşiv Fatura uygulamasından yararlanmak isteyen şirketlerin öncelikle E-Fatura sistemine kayıt yaptırması gerekiyor.
E-fatura sorgulama nasıl yapılır?
E-fatura uygulaması hakkında sorgulamalar “ebelge..tr” adresi üzerinden yapılabilir. Bu web sitesine Vergi Kimlik Numaranız veya TC Kimlik Numaranız ile giriş yaparak e-fatura sorgulaması yapabilirsiniz.
E-fatura kimlere zorunlu?
2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL tutarında gelir elde edenler, 2022 hesap dönemleri veya ilgili hesap döneminden sonraki hesap dönemleri için brüt ciroları (veya satışlarla birlikte brüt işletme cirosu) 500.000 TL ve üzeri olanların, ilgili hesap dönemini izleyen yedinci ayın başına kadar. E-Fatura ve E-Arşiv Fatura…
E-Arşiv fatura numarası kaç haneli?
E-arşiv fatura olarak düzenlenen belgelerde, 3 haneli birim kodu ve 13 haneli sıra numarasından oluşan seri sıra numarası yerine belge numarası kullanılır. Belge numarası içindeki seri numarası, 4 haneli yıl ve 9 haneli sıra numarasından oluşur.
E-Arşiv adıma düzenlenen e-Arşiv faturaları nasıl görebilirim?
Kullanıcılar, Etkileşimli Vergi Dairesi ve Gelir İdaresi Başkanlığı e-Arşiv portalına giriş yaptıktan sonra “Adıma düzenlenen belgeler” bölümünden çeşitli filtrelemeler uygulayarak kendilerine düzenlenen e-Arşiv faturalarının listesini görüntüleyebiliyor.
E-Arşiv mükellefi e-fatura kesebilir mi?
E-arşiv mükellefleri daha geniş bir alanı kapsar. Mal ve hizmet satan şirket veya kişi e-fatura kullanıcısıysa ancak mal ve hizmet alan kişi e-fatura kullanıcısı değilse, o kişiye e-arşiv verilmesi gerekir. E-faturanın yalnızca her iki taraf da e-fatura ödeyicisiyse verilmesi gerekir.
E-arşiv ve e-fatura arasındaki fark nedir?
e-Fatura sisteminde faturalama işlemi Gelir İdaresi Başkanlığı sistemleri üzerinden yapılırken, e-Arşiv sisteminde sadece Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirim yapılmaktadır. Dileyen her kurum e-Fatura kullanmaya başlayabilir. Ancak e-Arşiv sistemine geçmek için öncelikle e-Fatura sistemine geçmek zorunludur.
2024 yılında e-fatura kimler geçecek?
2024 yılında cirosu 500.000 TL ve üzeri olan e-ticaret, emlak ve motorlu taşıt şirketleri elektronik fatura düzenlemekle yükümlüdür. Otel işletmeleri için ciro sınırı yoktur, hepsinin e-faturaya geçmesi gerekmektedir.
E-arşiv fatura limiti ne kadar?
2024’te e-fatura düzenleme ve düzenleme limiti 2024’te e-fatura düzenleme ve düzenleme limiti 6.900 TL olarak açıklandı. Maliyeti ise 6.
E-arşiv fatura kime kesilir?
E-faturalar yalnızca e-fatura mükelleflerine düzenlenebilir ve gönderilebilir. E-Arşiv Faturası, gönderici bir e-fatura ödeyicisi ve alıcı bir kağıt faturanın kullanıcısı veya son kullanıcısı olduğunda kullanılır. Kısaca: e-Arşiv faturaları, e-fatura kullanıcısı olmayanlara düzenlenir ve gönderilir.
E-faturadan e-arşive geçiş olur mu?
Önceki yıllarda şirket önce e-faturaya kayıt yaptırıp ardından e-arşive geçebiliyordu. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın son düzenlemesiyle e-arşiv göndermek için e-fatura kullanıcısı olma zorunluluğu kaldırıldı.
2024’e-arşiv fatura limiti ne kadar?
2024 yılında zorunlu fatura düzenleme limiti 6’dır.
E-fatura nedir ne işe yarar?
E-faturalar elektronik olarak oluşturulan ve gönderilen faturalardır. Kağıt faturaların yerini alan bir sistemdir. Türkiye’de 2013 yılından beri yasal olarak kullanılmaktadır. E-fatura, Vergi Usul Kanunu’na göre belirli şartları sağlayan mükellefler tarafından kullanılabilir.