Termiye nerenin meşhur?
Türkiye’nin farklı yörelerinde “acı bakla”, “delice bakla”, “kurt baklası”, “mısır baklası” gibi farklı isimlerle anılan ıslak atıştırmalıklar, Konya ve Isparta yöresinde “termiye” ismiyle tüketiliyor.
Termiye hangi bölgelerde yetişir?
Doğan Hisar bölgesinde büyük ölçüde yetiştirilir ve kış akşamları Gerez adıyla bilinir. Günde bir adet işlenmeden yenildiğinde hemoroide iyi gelir. Türkiye’nin çok az bölgesinde bilinir.
Konya termiye nedir?
Termiye veya tirmis nedir sorusuna verilebilecek en açık cevap, bir baklagil türüdür. Acı bakla olarak da adlandırılan bu yiyecek, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yaygın olarak yetiştirilir ve tüketilir. Termiye, acı bakla baklasının tohumlarıdır. Görünümü mısıra benzeyen bu faydalı yiyecek, fasulye ailesinden gelir.
Termiye hangi hastalıklara iyi gelir?
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğu için özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi kış aylarında sıkça görülen hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Başta potasyum, kalsiyum ve demir olmak üzere birçok mineral içeren Termiye, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını da destekler.
Termiye tadı neye benzer?
Tadı bakla, nohut ve mısıra benzer. Bu termia, mısırın düz şeklini andıran şeffaf ve sert bir zarı olan sarı renkli eliptik bir tohumdur. Şeffaf zar kolayca soyulur ve bir oyunmuş gibi keyifle yenir. Konya bölgesinde Yahudi baklası olarak da adlandırılır.
Termiye nerede yenir?
Konya ve Isparta’da çok bilinen, sevilen bir lezzettir; orada buna “Termiye” derler…
Termiye kabuğuyla yenir mi?
Dış kabuğu yenmeyen bu meyveyi, ayçiçeği çekirdeği gibi, ısırarak, kabuğu ile içini ayırarak yemek çok keyifli ve lezzetlidir.
Termiye yemeği nasıl yapılır?
İnce bir kabuğa sahip olan ve kolayca soyulan Thermae, kültür portalına göre şu şekilde hazırlanıyor: Bakliyat satıcısından alınan tirmis kaynatılır ve ardından temiz suda bekletilir. Kaptaki suyu her gün yenilemek önemlidir. Yaklaşık 10 gün sonra tirmisin acılığı kaybolur ve yenmeye hazır hale gelir.
Termiye hangi mevsimde olur?
Ekim-Mayıs ayları civarında tüketilen termiye, acılığından arındırılması için temiz torbalarda temiz derelere bırakılır. Hazır yenilebilen termiye, kabuğu soyularak atıştırmalık olarak tüketildiği gibi salatalarda ve mezelerde de kullanılır.
Termiye şekeri yükseltir mi?
– Termiye içerisinde birçok mineral barındırmaktadır. Bu nedenle sindirim sistemini korur. – Yüksek tansiyon rahatsızlıklarına iyi gelir. – Termiye ayrıca diyabet hastalığına da iyi gelir.
Termiye kabız yapar mı?
Lifli yapısı sayesinde bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. Termit bağırsak aktivitesini destekler ve bağırsaklardaki parazitlerin atılmasına da yardımcı olur. Kabızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıklarda termit atıştırmalık olarak tüketilmelidir.
Termiye nasıl yenilir?
Antalya, Isparta ve Konya’da yetişen Termiye, özellikle kış aylarında atıştırmalık olarak tüketildiğinde sağlığa oldukça faydalıdır. Nişasta içermeyen Termiye, protein açısından oldukça zengindir. Hem kuru hem de taze olarak tüketilebilen Termiya, acılığını gidermek için bir gece soğuk suda bekletilmelidir.
Termiye suda bekletilir mi?
Sıcak suda bekletilip haşlanarak, yoğurtla karıştırılarak veya baharatlarla kavrularak meze olarak tüketilebilir, acı tadının gitmesi için birkaç kez değiştirilmelidir.
Termiye Türkiye’de nerede yetişir?
Termiye böyle yetişiyor 🤔 Tekirdağ tarafında acı #Bakla deniyor. Bizim Çumra’da ve yöremizde çok tüketiliyor.
Acı bakla tansiyonu düşürür mü?
Tansiyon ve kolesterolü dengelemeye yardımcı olur. Yüksek protein içeriğine sahip olan bakla, kolesterol sorunu yaşayanların tercihleri arasındadır. Ayrıca kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan besinlerden biridir. Tansiyon rahatsızlığı olan kişiler tarafından da tüketilen bir besindir.
Termiye yemeği nasıl yapılır?
Kültür portalına göre, ince kabuğu kolayca soyulan termiler şu şekilde hazırlanır: bakliyat dükkanından alınan termiler kaynatılır ve ardından temiz suda bekletilir. Kaptaki suyu her gün değiştirmek önemlidir. Yaklaşık 10 gün sonra kekiğin acılığı geçecek ve yenmeye hazır hale gelecektir.
Termiye hangi mevsimde olur?
Ekim-Mayıs ayları civarında tüketilen termiye, acılığından arındırılması için temiz torbalarda temiz derelere bırakılır. Hazır yenilebilen termiye, kabuğu soyularak atıştırmalık olarak tüketildiği gibi salatalarda ve mezelerde de kullanılır.
Termiye şekere iyi gelir mi?
Termiye besin değeri yüksek bir besindir. 1) Kan şekerini dengeler. Termiye diyabet için önerilen bitkisel koruyucu ilaçlardan biridir. Vücudun kan şekeri seviyelerini ideal seviyede tutmasını sağlar.
Antalya tirmis nedir?
Tirmis, çoğunlukla Akdeniz bölgesinde yetişen ve Antalya bölgesindeki kentsel yerliler tarafından atıştırmalık olarak tüketilen bir tür baklagildir. Kekik sarı renktedir ve soyulması kolay ince bir kabuğa sahiptir.